За нас Импресум Контакт

Македонската кинематографија и Овче Поле

 

Објавено на 09.12.2019, прочитано 695 пати

 Фељтон: Древното Овче Поле во новото време

пишува: м-р Никола Ристевски

 Македонската кинематографија и Овче Поле

 Овчеполската котлина со својата големина и убавина ги предизвикува не само посетителите и авантуристите, туку и е голема инспирација за режисерите на филмови. Овде се снимени повеќе дела од македонската кинематографија, а за селото Богословец луѓето знаат да кажат дека е најсниманото село во Македонија. Првиот филм што е снимен овде е “Ликвидатор”, на Трајче Попов, кој ја прикажува судбината на стариот рудник за азбест. Најголемиот дел од приказната во “Црвениот коњ” на Столе Попов е лоцирана и реализирана во и околу ова село. За филмот “Пред дождот” на Милчо Манчевски овде се снимени повеќе секвенци, а и значаен дел од филмот “Преку езерото” на Антонио Митриќевски е снимен баш овде. Тука се реализирани и неколку аматерски филмови, а теренот го испитувале и неколку странски филмски екипи. Во поново време, овде се снимени делови од “Tрето полувреме” на режисерот Дарко Митревски и “До Балчак” на Столе Попов.

м-р Никола Ристевски

Текст напишан во 2015, објавен во книгата „Имагинариум“ во 2016 година

п.с. Во Овчеполието се работело и на повеќе краткометражни и тв-филмови, а овде е снимeн и филмот „Медена земја“. Дури и инспирацијата за црвено-белите конци во новиот филм „Врба“ потекнува од Говедар камен во Овче Поле...